Liście limonki i ich właściwości. Jak wykorzystać je w kuchni?

Suszone liście limonki, znane też jako liście kaffiru, to przyprawa, z mocy której bardzo chętnie korzysta  kuchnia tajska. Na czym polega ich fenomen?

Liście limonki

Liście limonki nie mają wprawdzie większej wartości odżywczej, jednak warto docenić ich skuteczność w walce z bakteriami. Liście te mogą korzystnie wpłynąć na proces trawienia i pomagać tym, którzy cierpią z powodu niestrawności. Ich największym walorem jest jednak orzeźwiający aromat, który skutecznie zachęca do korzystania z takiego dodatku.

Co można wyczarować z liści limonki? Obecność tej aromatycznej przyprawy uwzględniają liczne przepisy na pyszne dania o azjatyckim charakterze. Jednym z nich jest tom yum, czyli zupa z krewetkami, która  urzeka ostro-kwaśnym smakiem. Liście limonki sprawdzają się też jako dodatek do kambodżańskiej pasty kroeung oraz tajskich ciasteczek z rybą, znanych jako tod mun. Możliwości wykorzystania liści kaffiru jest sporo, a na portalach kulinarnych można znaleźć wiele ciekawych pomysłów. Dzięki nim codzienne menu stanie się ciekawsze i zdrowsze, a nuda w kuchni nikomu już nie zagrozi.