Wino a zawartość cukru

Wino jest napojem alkoholowym, po który chętnie sięgamy w czasie posiłku, po nim lub serwujemy jako samodzielny napój. W zależności od barwy jaką przybiera podajemy go zarówno do dań mięsnych, rybnych jak i wegetariańskich.

Klasyfikacja win

Wino możemy klasyfikować według różnych kryteriów. Jednym z takich jest podział win ze względu na zawartość cukru w tym napoju.
Podział ten zakłada cztery podstawowe rodzaje tego napoju alkoholowego produkowanego z czerwonych i białych szczepów winogron : słodkie, półsłodkie, półwytrawne i wytrawne. Zawartość cukru na litr wina to tak zwany cukier resztkowy, osadowy, który pozostaje po zakończeniu procesu fermentacji.
W zależności od kraju winiarskiego każdy z nich może mieć swoje kryteria według których ocenia czy wino jest przykładowo słodkie czy też półsłodkie.
Co wpływa na kwaśność wina? Nie tylko zawartość cukru w winie jest za to odpowiedzialna. Ogromną rolę odgrywają tutaj także takie składniki jak garbniki, pektyny i wreszcie sam alkohol.
Subiektywne odczucie osoby kosztującej wina także ma w tym przypadku także niemałe znaczenie.