Sól himalajska: co warto o niej wiedzieć?

Rosnąca wiedza Polaków na temat podstawowych zasad zdrowego odżywiania się sprawia, iż wielu z nas rezygnuje z korzystania z tradycyjnej soli. Czym można ją zastąpić? Dla jednych najlepszą alternatywą stają się zioła i inne rośliny przyprawowe, dzięki którym można poprawić smak poszczególnych potraw. Inni sięgają po tak ciekawy dodatek, jakim jest sól himalajska. Co warto o niej wiedzieć? Jakimi właściwościami wyróżnia się ten produkt?

Zdrowsza sól!

Sól himalajska to ciekawa alternatywa dla tych, którzy nie wyobrażają sobie swych ulubionych potraw, a jednak – ze względu na problemy ze zdrowiem – nie mogą korzystać z tradycyjnej soli kuchennej ani z soli morskiej. Dla nich właśnie alternatywą staje się sól himalajska, uznawana za najzdrowszą odmianę soli na ziemi. W soli himalajskiej można znaleźć wiele minerałów, które mogą się dla naszego organizmu stać cennym wsparciem. Sól taka może mieć też bardzo dobry wpływ na nasze zdrowie, a z badań wynika, iż jej spożywanie może pomagać tym, którzy borykają się z chorobami układu oddechowego. Sól himalajska ma jednocześnie dobry wpływ na układ nerwowy, a zdaniem niektórych i na poziom cukru we krwi. Włączenie jej do diety może okazać się zatem dobrym rozwiązaniem dla tych, którzy chcą żyć zdrowo, choć życia bez soli nie są w stanie sobie wyobrazić.