Owoce morza: czy warto po nie sięgać?

Mają wielu zwolenników, a przepisy na dania z ich udziałem cieszą się coraz większa popularnością. Owoce morza to ciekawy smak oraz źródło wielu cennych dla zdrowia składników odżywczych. Dlaczego warto po nie sięgać?

Owoce morza – źródło białka oraz witamin

Owoce morza to dobre źródło pełnowartościowego białka oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Możemy w nich też znaleźć sporo cennego dla zdrowych kości wapnia oraz selenu, dzięki któremu można skuteczniej oczyszczać organizm ze szkodliwych toksyn oraz ciężkich metali. Ponieważ w owocach morza nie brakuje też cynku, zdrowa dieta z takim dodatkiem może mieć rewelacyjny wpływ na odporność naszego organizmu. Wszystko to sprawia, iż dieta z owoców morza udziałem może mieć rewelacyjny wpływ na nasze zdrowie i chronić nas przed wieloma dolegliwościami. Owoce morza zmniejszają ryzyko rozwoju choroby wieńcowej, mogą nas też uchronić przed tak powszechnym problemem, jakim jest zbyt wysoki poziom cholesterolu. Jako źródło cennych dla zdrowia witamin oraz minerałów, owoce morza są też cennym wsparciem dla naszej skóry. Jeśli chcemy piękniej wyglądać, powinniśmy w porę po nie sięgnąć.