Bób i jego wartość odżywcza

Bób to cenny dodatek do zdrowej diety, a przepisy na pyszne dania z jego udziałem mogą pomóc nam w urozmaiceniu swego menu. Co warto wiedzieć na temat bobu i jego wartości odżywczej? W jaki sposób zdrowa dieta z takim dodatkiem może ułatwić nam utrzymanie dobrej formy?

Bób – roślina strączkowa

Bób to ciekawa roślina strączkowa, mogąca oczarować nas zarówno swoim smakiem, jak i ogromną wartością odżywczą. Nasiona bobu są rewelacyjnym źródłem tak ważnych dla ludzkiego organizmu składników, jak kwas foliowy czy witamina K, nie brak w nim też błonnika oraz witamin z grupy B. Bób dostarczy nam jednocześnie sporo cennych dla zdrowia minerałów, takich jak magnez, potas, cynk czy żelazo. Tak wielka wartość odżywcza sprawia, iż utrzymanie dobrej formy stanie się dla wielu z nas łatwiejsze. Dodatkowo zdrowa dieta, w której pyszne dania z bobem jako głównym dodatkiem będą się pojawiały regularnie, pomoże nam chronić się przed wieloma groźnymi chorobami. Nowotwory, choroby układu sercowo-naczyniowego oraz nadciśnienie – oto wybrane przypadłości, których można uniknąć dzięki częstszemu sięganiu po przysmaki z bobem.